ORIGINAL TEXT: CATALAN ( Info for translations to other languages)

El projecte artístic global amb títol “De la matèria i la paraula”, ara recollit en aquest llibre, abasta poesia, escultura i videoart.

Aquest projecte, iniciativa de l’artista Antoni Areny, neix a partir d’una línia de treball basada en la identitat, que ell troba en les arrels culturals catalanes.

El llibre recull 24 poemes inèdits de 24 grans poetes catalans contemporanis, convidats a participar en el projecte artístic pel mateix Antoni Areny, els quals han escrit un poema de temàtica i estil lliure, però on apareix la mateixa frase feta o joc lingüístic en què l’escultor es va basar per fer l’escultura.

Una de les tasques més difícils del projecte, segons paraules de l’Antoni, va ser la tria dels poetes convidats a participar-hi, ja que actualment la poesia en català gaudeix d’una segona època daurada, amb un gran estol d’autors i una notable varietat de registres poètics, fet que va dificultar la possibilitat de convidar tothom per tal de no sobredimensionar-lo. Els participants del projecte, doncs, són una excel·lent mostra  del dolç moment que viuen les lletres catalanes pel nombre d’autors i per la seva qualitat.

Llengua, tradicions i gastronomia es podrien definir com les tres branques de qualsevol identitat cultural o nació. Les escultures del projecte “De la matèria i la paraula” aconsegueixen representar-ne dues mitjançant el joc poètic de les frases fetes i els dobles sentits lingüístics, triant les que alhora fan referència directa a la nostra gastronomia més popular. L’elecció de les frases fetes i els jocs lingüístics com a nucli de tot el projecte respon al fet que són formes lingüístiques idiomàtiques difícils de traduir, perquè reflecteixen una manera molt pròpia de veure el món que ens envolta.

Tal com diu el títol “De la matèria i la paraula”, la feina de l’escultor ha consistit a transformar la paraula en matèria, principalment marbre, fent tangible un element tan eteri com és el llenguatge. L’amor i la fascinació envers la riquesa de la llengua catalana ha estat allò que ha mogut aquest artista a dur a terme aquestes obres –segons paraules mateix autor.

Una altra part del projecte artístic “De la matèria i la paraula” és el videoart “Trobadors del XXI”, que trobareu al final del llibre, produït pel mateix Antoni Areny. El títol del videoart reconeix els poetes actuals com a hereus dels trobadors catalano-occitans, però responent a la idea de vincular el passat amb el present i el futur. El vídeo és un format d’expressió dinàmica cada cop més present en qualsevol canal de comunicació que usem, ja siguin xarxes o mitjans. Vet aquí la voluntat d’emprar-lo. Els 24 poetes participants en aquest projecte artístic global foren gravats recitant el seu poema a la llar barcelonina dels poetes, “L’(H)Original”, just a tocar del MACBA, una de les zones on es cova la més candent contemporaneïtat artística de la ciutat.